Анкета

Бихте ли се доверили на алтернативната медицина?

Билки с карминативно (газогонно) действие

Растенията, използвани като карминативни (газогонни) средства, съдържат етерични масла, чиито съставки имат способността да възбуждат перисталтиката на червата.

Едновременно с това те стимулират стомашната секреция и се доближават по действие до апетитовъзбуждащите средства. Най-често използуваните растения са от сем. Сенникоцветни.

Наред с газогонното си действие понякога те повлияват и функцията на централната нервна система, като я възбуждат или потискат. Това позволява да се подбере най-подходящото растение за всеки болен, страдащ от задръжка на газове (метеоризъм).

Някои карминативни растения притежават и други ефекти - болкоуспокояващи и местно обезболяващи, спазмолитични, слабителни, пикочогонни.

Приписва им се и способността да увеличават млечната секреция у кърмачки. Най-често се използуват плодчетата на растенията, които са почти безвредни в предписваните количества. Трябва да се знае обаче, че някои части на растенията могат да бъдат силно отровни.

назад ...

Няколко домашни лека за леки медицински проблеми (част 2)

Сода бикарбонат за цистит

Содата за хляб, или просто "сода бикарбонат", е нещо, което е добре да прибавите към багажа си, когато заминавате на път.

Когато сте на почивка, излагането на ефектите на химикали като хлор в басейна например, може да раздразни областта, където урината напуска тялото (уретрата) и може да предизвика цистит при жените. Това е възпаление на пикочния мехур, което може да доведе до усещане за парене при уриниране.

прочети повече ...

Няколко домашни лека за леки медицински проблеми

Малко от нас имат комплект за първа помощ. Затова ви предлагаме да се запознаете с няколко съвети за справяне с няколко ежедневни медицински проблеми.

Мед или захар за малки рани

В продължение на векове медът е бил използван за лечение на кожни рани и изгаряния. Малките ожулвания или порязвания могат да се инфектират, особено в горещ климат, където бактериите се развъждат лесно.

прочети повече ...

АРХИВ

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Търси в статии