Анкета

Бихте ли се доверили на алтернативната медицина?

Полезни качества на земната ябълка

Земната ябълка (Helianthus tuberosus) е многогодишно тревисто растение от семейството на слънчогледа (сем. Астерацее). На външен вид много наподобява слънчогледа: стъблата достигат 3 м височина, листата са яйцевидни, заострени, груби, широки 7-10 см и дълги 10-20 см.

Цветовете са ярко жълти. Нарича се още земна круша, топинамбур, конска земна ябълка (защото се дава на конете), германски картофи, земен артишок, земен слънчоглед, индиански грудки, захарен картоф.

Погрешно е кръстена топинамбур на името на индианско племе от Бразилия, които посетили Париж три години след пренасянето на растението в Европа (около 1610 г.).

Произлиза от Северна и Средна Америка (Мексико). Смята се за културно растение на индианците от времето преди Колумб. Днес е разпространена в почти всички континенти.

Отглежда се главно в Северна Америка, Русия, Австралия и Азия. В Европа земната ябълка е изместена от картофа още през 18 в. В Средна Европа земната ябълка често пъти подивява и може да предизвика проблеми, измествайки други растения.

Хранителна стойност и лечебни качества: 100 г грудки от земна ябълка съдържат само 30 ккал., 2.4% белтъчини, само 0.4% мазнини, 14 мг калций,  3.4 мг желязо , 4 мг натрий, 2 мг витамин А и 4 мг витамин С.

Грудките са много подходящи за диабетици, защото съдържат 17% въглехидрати под формата на полизахарида инулин (не “инсулин“). Инулинът представлява разтворими фибри и е единственото вещество, което се състои 95% от фруктоза. Това обяснява повечето му положителни ефекти. Фруктозата е способна да участва в същите обменни процеси както и глюкозата, като я заменя пълноценно в такива ситуации, когато глюкозата не се усвоява от клетките, както при захарния диабет. Разпадането на фруктозата не изисква присъствието на инсулин, което позволява да се избегне "енергийния глад" на клетките и да се нормализира обмяната на веществата при хора, страдащи от такова заболяване.

Редовната употреба на инулина помага за: намаляването на нивото на кръвната захар и повишаване на физиологическата ефективност на инсулина; намаляване нивото на холестерола в кръвта и развитието на сърдечно-съдови заболявания; нормализиране на въглехидратната и мастната обмяна при болни със затлъстяване и помага за намаляването на излишната телесна маса; възстановяване на нормалната чревна флора и потискане на вредните чревни микроорганизми.

Грудките се ядат сурови или сготвени. Препоръчват се при диабет, затлъстяване, запек, подуване и газове на корема. От тях се произвеждат таблетки за дъвчене или сокове, подходящи за диабетици и хора с наднормено тегло, чисти и смесени сокове с други плодове, фруктозни сиропи, фармацевтични продукти, хранителни добавки и алкохолни напитки (ликьори, дестилати).

назад ...

Лекът против рак се крие в тропическите гори на Австралия?

Австралийските учени смятат, че семена от тропически растения може да държат ключа към лечението на рака.

Изследователите казват, че първоначалните тестове на дървото Blushwood са се оказали ефективни в 70 процента от случаите. За експериментално лекарство на базата на семената  бе установено, че е ефективно при лечение на домашни любимци с рак. Учените от Института Бергохофер открили, че еднократното инжектиране на лекарството ЕВС-46 води до бързо разрушаване на тумори в редица човешки туморни модели.

прочети повече ...

Куркумата лекува Алцхаймер?

Любителите на пикантна индийска храна е по-вероятно да избегнат деменцията.

Химично съединение в ароматната подправка куркума, която е основна съставка в повечето ястия с къри, може би държи ключа към излекуването на мозъците на хората с невродегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер.

В лабораторни тестове, ароматната съставка насърчила разпространението на мозъчни стволови клетки и тяхното развитие в неврони...

прочети повече ...

АРХИВ

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Търси в статии