Анкета

Бихте ли се доверили на алтернативната медицина?

Лечение на мъжкото безплодие

До неотдавна единственият начин да се помогне на двойки, при които проблемът е у мъжа, бе изкуственото осеменяване с дарителска сперма.

Перспективите вече са по-добри. Прилагат се нови методи, при които се изрязва нефункциониращата страна на семепровода и той се свързва нап­раво към епидидима. Този метод се нарича деферентоепи-дидимоанастомоза.

Ако ниската оплодителна способност се дължи на лип­сата на акрозомна реакция, преди изкуственото осеменя­ване сперматозоидите се третират с антиоксидантния пре­парат пентоксифилин. Той не само помага за освобожда­ване на ензимите от акрозомната торбичка (когато спер­матозоидите не са в състояние да извършат това сами), но и действа като реактивен тласък за ленивите сперматозо­иди.

Недостигът на цинк пък предизвиква преждевременна акрозомна реакция, затова оптималните му количества в храната са от особено значение.

Усъвършенстват се и методите за по-успешно извънматочно осеменяване. Когато концентрацията на сперма­тозоидите и тяхната продължителност на живот са твърде ниски, прилага се замразяване и отделяне на подвижните от неподвижните сперматозоиди, както и химическо третиране за увеличаване на оплодителната им способност.

Друг метод е центрофугирането на сперматозоиди при 2 000 оборота в минута и пресяването на най-силните и бързоподвижни от тях. Той се прилага с особено голям ус­пех при мъже с реверсирана вазектомия и намалена кон­центрация на сперматозоидите поради стесняване на семе­провода.

Проблемът с ниската концентрация се разрешава до 50% и с инжектиране на сперма направо в матката.

Когато концентрацията е много ниска или спермато­зоидите не са в състояние да проникнат в яйцеклетката (липса на акрозомна реакция), обвивката й се изтънява или се пробива - с лазер или с ензими, вкарани с игла, седем пъти по-тънка от човешки косъм.

Ефективността на този метод личи от следната таблица: пo-съвършени методи позволяват да се инжектира сперма направо в цитоплазмата в случаите, когато почти няма подвижни сперматозоиди или ако на всички липсват ензимните торбички.

Когато на еякулацията пречи физическа бариера (нап­ример при вазектомия) или съществува проблем с ерекция­та, сперматозоиди могат да бъдат изтеглени направо от епидидима с тънка игла. След специална обработка се изо­лират здравите екземпляри, които после могат да се из­ползват при всеки от посочените методи. По този начин се дава възможност и на мъже с тежки увреждания на гръб­начния стълб (парализа, импотентност) да станат бащи.

Концентрация на подвижни сперматозоиди

Оплодени яйцеклетки

под 1 млн./мл 1 -20 млн./мл над 20 млн./мл

8% 20% 30%


Аномалиите при ерекцията могат да бъдат разрешени чрез стимулиране с електрически импулси, а при ретроградната еякулация (еякулиране на сперма назад в пикоч­ния мехур, вместо напред през върха на пениса) оплодителен материал може да се вземе от пикочния мехур непос­редствено след еякулацията.

Някои медикаменти могат да влияят зле на сперматогенезата и да намалят концентрацията на сперматозоидите. Сред тях са:

•   противораковите лекарства (особено мустарген, циклофосфамид, хлорамбуцил), които потискат про­изводството на сперматозоиди и намаляват броя на делящите се клетки;
•   сулфазалинът (за лечение на остър колит), който на­малява подвижността и концентрацията на сперма­тозоидите;
•   симетидинът (противоязвен препарат) и спиронолактонът, които пречат на действието на тестостерона;
•   анаболните стероиди и кортикостероиди, които намаляват концентрацията на сперматозоидите, особено след продължително приемане;
•   противомаларичните препарати, които потискат сперматогенезата;
•   облекчаващите сърдечно-съдовата дейност препа­рати (бетаблокери и тиазидни диуретици), които причиняват импотентност и намаляват концентра­цията;
•   антидепресантите и успокоителните медикаменти, които могат да доведат до импотентност;
•   опиатите и марихуаната, които потискат спермато­генезата и пречат на функциите на тестостерона.

При констатирана намалена оплодителна способност лекарят би трябвало да препоръча спиране или смяна на посочените медикаменти. Ако се налага противоракова химиотерапия, а пациентът иска да има деца, добре е да се съхрани замразена сперма в банка, преди да започне лечението.

назад ...

Тютюнът носи ключа за побеждаването на рака?

Естествените защитни механизми на растението тютюн могат да бъдат използване за убиване на раковите клетки в човешкото тяло.

Учените са идентифицирали една молекула в цвета на растението, която обикновено се бори с гъбички и бактерии - и са били зашеметени да открият, че тя също така има способността да идентифицира и да унищожава рака. Наречена NaD1, тя действа като формира структура подобна на щипка, която захваща липидите, намиращи се в мембраната на раковите клетки, и ги разкъсва като по този начин клетката експулсира съдържанието си и се взривява.

прочети повече ...

Китайска билка лекува хронична болка

Древно китайско билково лекарство може да се използва за борба с хроничната болка, разкри ново изследване.

Корените на цъфтящото растение Corydalis - член на семейството на мака - са били използвани в продължение на векове като болкоуспокояващо. Сега учените са открили, че то съдържат ключова болкоуспокояваща съставка, известна като dehydrocorybulbine (DHCB) и че то не губи ефективността си с течение на времето като традиционните лекарства. Химикалът не действа върху морфиновия рецептор, а върху друг рецептор, по-специално този, който е свързван с допамина.

прочети повече ...

АРХИВ

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Търси в статии