Анкета

Бихте ли се доверили на алтернативната медицина?

Лечение на мъжкото безплодие

До неотдавна единственият начин да се помогне на двойки, при които проблемът е у мъжа, бе изкуственото осеменяване с дарителска сперма.

Перспективите вече са по-добри. Прилагат се нови методи, при които се изрязва нефункциониращата страна на семепровода и той се свързва нап­раво към епидидима. Този метод се нарича деферентоепи-дидимоанастомоза.

Ако ниската оплодителна способност се дължи на лип­сата на акрозомна реакция, преди изкуственото осеменя­ване сперматозоидите се третират с антиоксидантния пре­парат пентоксифилин. Той не само помага за освобожда­ване на ензимите от акрозомната торбичка (когато спер­матозоидите не са в състояние да извършат това сами), но и действа като реактивен тласък за ленивите сперматозо­иди.

Недостигът на цинк пък предизвиква преждевременна акрозомна реакция, затова оптималните му количества в храната са от особено значение.

Усъвършенстват се и методите за по-успешно извънматочно осеменяване. Когато концентрацията на сперма­тозоидите и тяхната продължителност на живот са твърде ниски, прилага се замразяване и отделяне на подвижните от неподвижните сперматозоиди, както и химическо третиране за увеличаване на оплодителната им способност.

Друг метод е центрофугирането на сперматозоиди при 2 000 оборота в минута и пресяването на най-силните и бързоподвижни от тях. Той се прилага с особено голям ус­пех при мъже с реверсирана вазектомия и намалена кон­центрация на сперматозоидите поради стесняване на семе­провода.

Проблемът с ниската концентрация се разрешава до 50% и с инжектиране на сперма направо в матката.

Когато концентрацията е много ниска или спермато­зоидите не са в състояние да проникнат в яйцеклетката (липса на акрозомна реакция), обвивката й се изтънява или се пробива - с лазер или с ензими, вкарани с игла, седем пъти по-тънка от човешки косъм.

Ефективността на този метод личи от следната таблица: пo-съвършени методи позволяват да се инжектира сперма направо в цитоплазмата в случаите, когато почти няма подвижни сперматозоиди или ако на всички липсват ензимните торбички.

Когато на еякулацията пречи физическа бариера (нап­ример при вазектомия) или съществува проблем с ерекция­та, сперматозоиди могат да бъдат изтеглени направо от епидидима с тънка игла. След специална обработка се изо­лират здравите екземпляри, които после могат да се из­ползват при всеки от посочените методи. По този начин се дава възможност и на мъже с тежки увреждания на гръб­начния стълб (парализа, импотентност) да станат бащи.

Концентрация на подвижни сперматозоиди

Оплодени яйцеклетки

под 1 млн./мл 1 -20 млн./мл над 20 млн./мл

8% 20% 30%


Аномалиите при ерекцията могат да бъдат разрешени чрез стимулиране с електрически импулси, а при ретроградната еякулация (еякулиране на сперма назад в пикоч­ния мехур, вместо напред през върха на пениса) оплодителен материал може да се вземе от пикочния мехур непос­редствено след еякулацията.

Някои медикаменти могат да влияят зле на сперматогенезата и да намалят концентрацията на сперматозоидите. Сред тях са:

•   противораковите лекарства (особено мустарген, циклофосфамид, хлорамбуцил), които потискат про­изводството на сперматозоиди и намаляват броя на делящите се клетки;
•   сулфазалинът (за лечение на остър колит), който на­малява подвижността и концентрацията на сперма­тозоидите;
•   симетидинът (противоязвен препарат) и спиронолактонът, които пречат на действието на тестостерона;
•   анаболните стероиди и кортикостероиди, които намаляват концентрацията на сперматозоидите, особено след продължително приемане;
•   противомаларичните препарати, които потискат сперматогенезата;
•   облекчаващите сърдечно-съдовата дейност препа­рати (бетаблокери и тиазидни диуретици), които причиняват импотентност и намаляват концентра­цията;
•   антидепресантите и успокоителните медикаменти, които могат да доведат до импотентност;
•   опиатите и марихуаната, които потискат спермато­генезата и пречат на функциите на тестостерона.

При констатирана намалена оплодителна способност лекарят би трябвало да препоръча спиране или смяна на посочените медикаменти. Ако се налага противоракова химиотерапия, а пациентът иска да има деца, добре е да се съхрани замразена сперма в банка, преди да започне лечението.

назад ...

Домашен лек против слънчево изгаряне

Ето един чудесен начин да се справите с летните жеги: охлаждащ спрей, който не съдържа никоя от добавките или вредните химикали, които се съдържат в кремовете и лосионите от магазина.

Празните бутилки с помпа могат да бъдат закупени евтино онлайн или от универсалните магазини, така че можете да имате един домашно приготвен спрей до леглото и един за вашата чанта или в чекмеджето на бюрото. Той не трябва да се използва като слънцезащитен крем, но противовъзпалителните свойства на алое вера ще ви помогнат си приготвите идеален лек за слънчево изгаряне.

прочети повече ...

Лютите чушки предпазват от рак на дебелото черво

Химическо съединение, открито в лютите чушки, може да помогне за намаляване на риска от развитие на рак на дебелото черво.

Изследователите дали капсаицин – съединението, което дава на лютите чушки техния аромат, на мишки, генетично предразположени към развиване на множество тумори в техния стомашно-чревен тракт. Капсаицинът отключил рецептор в клетките, покриващи червата им, което предизвиква реакция, която намалява риска от нарастващи колоректални тумори.

прочети повече ...

АРХИВ

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Търси в статии