Анкета

Бихте ли се доверили на алтернативната медицина?

Нов вид лекарство срещу СПИН

Пациенти, които са развили резистентност към съществуващите лекарства срещу СПИН, ще могат да приемат нов вид лекарство, което блокира ензим, необходим за реплицирането на ХИВ, предаде Би Би Си.

Лекарството е инхибитор на интеграза, нарича се Raltegravir и вече се продава във Великобритания.

То ще бъде изписвано на пациенти, които са спрели да се влияят от стандартните лекарства срещу болестта. Около 10% от 73 000 британци, болни от СПИН, имат в известна степен резистентност към поне едно лекарство, още преди да са започнали лечение.

Клинично изследване на Raltegravir е показало, че медикаментът е ефикасен при пациенти, които 10 години са приемали стандартни антиретровирусни медикаменти. Интеграза е един от три ензима, които ХИВ използва, за да се размножава.

Когато ензимът бъде блокиран, вирусът не може да се реплицира и по-трудно заразява други клетки. В резултат в кръвта се съдържа по-малко количество вирус. Д-р Марк Нелсън, директор на службите за борба с ХИВ в лондонските болници в Челси и Уестминстър, казва, че новото лекарство ще се използва като част от комбинирана терапия при малък брой пациенти.

Експертите използват комбинация от лекарства, с които спират ХИВ в различни етапи от навлизането му в имуннните клетки на организма.

назад ...

Може ли течната диета да излекува диабет?

Изследователите разглеждат дали течна диета с ниско съдържание на калории може да излекува диабет тип 2 или да намали нуждата от инсулин.

Предишни изследвания са открили, че много нискокалорични диети могат потенциално да излекуват  диабет 2  при хора, наскоро диагностицирани със състоянието. В по-ранно проучване от Университета в Нюкасъл, 11 пациенти са били поставени на осем седмици нискокалорична диета на супи, шейкове и зеленчуци без скорбяла  като броколи и спанак.

прочети повече ...

Продължителното седене увеличава риска от рак при жените

Прекарването на повече свободно време в седнало положение, увеличава риска от рак на гърдата, яйчниците и костния мозък при жените, са открили учените.

Повече време, прекарано в седнало положение, увеличава риска от рак с 10 на сто при жените - но не влияе на мъжете.

В продължение на години, твърде малкото физическа активност бе призната като вредна за здравето, според специалистите.

прочети повече ...

АРХИВ

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Ноември

Август

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии