Анкета

Бихте ли се доверили на алтернативната медицина?

Нов вид лекарство срещу СПИН

Пациенти, които са развили резистентност към съществуващите лекарства срещу СПИН, ще могат да приемат нов вид лекарство, което блокира ензим, необходим за реплицирането на ХИВ, предаде Би Би Си.

Лекарството е инхибитор на интеграза, нарича се Raltegravir и вече се продава във Великобритания.

То ще бъде изписвано на пациенти, които са спрели да се влияят от стандартните лекарства срещу болестта. Около 10% от 73 000 британци, болни от СПИН, имат в известна степен резистентност към поне едно лекарство, още преди да са започнали лечение.

Клинично изследване на Raltegravir е показало, че медикаментът е ефикасен при пациенти, които 10 години са приемали стандартни антиретровирусни медикаменти. Интеграза е един от три ензима, които ХИВ използва, за да се размножава.

Когато ензимът бъде блокиран, вирусът не може да се реплицира и по-трудно заразява други клетки. В резултат в кръвта се съдържа по-малко количество вирус. Д-р Марк Нелсън, директор на службите за борба с ХИВ в лондонските болници в Челси и Уестминстър, казва, че новото лекарство ще се използва като част от комбинирана терапия при малък брой пациенти.

Експертите използват комбинация от лекарства, с които спират ХИВ в различни етапи от навлизането му в имуннните клетки на организма.

назад ...

Използвайте дъвка вместо конци за зъби

Използвайте дъвка вместо конци за зъби, за да унищожите 100 милиона бактерии.

Учените установиха, че дъвченето на дъвка отстранява вредните бактерии от устата.

Изследователите открили, че една дъвка може да премахне 100 милиона бактерии - 10 на сто от микробите в слюнката - след десет минути дъвчене. Те казват, че дъвката може да бъде също толкова ефективна, колкото и зъбните конци – въпреки че двете неща почистват различни области в устата.

прочети повече ...

Лесно решение да избегнете настинката – топлете носа си

Ключът към избягване на простудата може да бъде нещо толкова просто като да топлите носа  си с шал, когато излизате навън през зимата.

Изследванията показват, че ниските температури правят по-трудно за организма да се пребори с грипа, който причинява половината от настинките при възрастните хора и почти всички настинки при децата.

Откритието подкрепя популярната идея, че хората са по-склонни да се разболеят, ако им е студено, като не си обличат зимно палто през зимата или излизат с мокра коса. С други думи, майка ви е знаела за какво говори, когато ви е казвала да се навличате през зимата.

прочети повече ...

АРХИВ

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Ноември

Август

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии