Анкета

Бихте ли се доверили на алтернативната медицина?

Нов вид лекарство срещу СПИН

Пациенти, които са развили резистентност към съществуващите лекарства срещу СПИН, ще могат да приемат нов вид лекарство, което блокира ензим, необходим за реплицирането на ХИВ, предаде Би Би Си.

Лекарството е инхибитор на интеграза, нарича се Raltegravir и вече се продава във Великобритания.

То ще бъде изписвано на пациенти, които са спрели да се влияят от стандартните лекарства срещу болестта. Около 10% от 73 000 британци, болни от СПИН, имат в известна степен резистентност към поне едно лекарство, още преди да са започнали лечение.

Клинично изследване на Raltegravir е показало, че медикаментът е ефикасен при пациенти, които 10 години са приемали стандартни антиретровирусни медикаменти. Интеграза е един от три ензима, които ХИВ използва, за да се размножава.

Когато ензимът бъде блокиран, вирусът не може да се реплицира и по-трудно заразява други клетки. В резултат в кръвта се съдържа по-малко количество вирус. Д-р Марк Нелсън, директор на службите за борба с ХИВ в лондонските болници в Челси и Уестминстър, казва, че новото лекарство ще се използва като част от комбинирана терапия при малък брой пациенти.

Експертите използват комбинация от лекарства, с които спират ХИВ в различни етапи от навлизането му в имуннните клетки на организма.

назад ...

Деменцията може да се лекува с пейсмейкър в мозъка

Деменцията може скоро да се лекува с "мозъчен пейсмейкър" вкаран директно в черепа, според ново проучване.

Учените са показали, че използването на дълбока стимулация на мозъка - техника, която вече се използва за лечение на болестта на Паркинсон - може да стимулира паметта чрез образуването на нови мозъчни клетки. "Пейсмейкърът", снабден с електроди, се вмъква в мозъка чрез дупки, пробити в черепа.

прочети повече ...

Пробив в битката с артрита

Прост и евтин кръвен тест за най-често срещаната форма на артрит е разработен от британски учени. Те се надяват, че ще бъде възможно да се диагностицира остеоартрит до десет години по-рано просто като се анализира една единствена капка кръв.

Ако се хване рано, нещо толкова просто като загубата на тегло може да забави прогресията на болезненото и инвалидизиращо заболяване. Най-често срещаната форма на артрит, остеоартрит, е причинено от износване на хрущяла, който помага на ставите ни да поемат напрежението от повдигане, клякане и коленичене.

прочети повече ...

АРХИВ

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Ноември

Август

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии