Анкета

Бихте ли се доверили на алтернативната медицина?

Нов вид лекарство срещу СПИН

Пациенти, които са развили резистентност към съществуващите лекарства срещу СПИН, ще могат да приемат нов вид лекарство, което блокира ензим, необходим за реплицирането на ХИВ, предаде Би Би Си.

Лекарството е инхибитор на интеграза, нарича се Raltegravir и вече се продава във Великобритания.

То ще бъде изписвано на пациенти, които са спрели да се влияят от стандартните лекарства срещу болестта. Около 10% от 73 000 британци, болни от СПИН, имат в известна степен резистентност към поне едно лекарство, още преди да са започнали лечение.

Клинично изследване на Raltegravir е показало, че медикаментът е ефикасен при пациенти, които 10 години са приемали стандартни антиретровирусни медикаменти. Интеграза е един от три ензима, които ХИВ използва, за да се размножава.

Когато ензимът бъде блокиран, вирусът не може да се реплицира и по-трудно заразява други клетки. В резултат в кръвта се съдържа по-малко количество вирус. Д-р Марк Нелсън, директор на службите за борба с ХИВ в лондонските болници в Челси и Уестминстър, казва, че новото лекарство ще се използва като част от комбинирана терапия при малък брой пациенти.

Експертите използват комбинация от лекарства, с които спират ХИВ в различни етапи от навлизането му в имуннните клетки на организма.

назад ...

Чувствате се депресирани? Тогава яжте фондю

Чувствате се депресирани или самотни заради студеното време?

Една благотворителна организация измисли доста необичаен лек за зимната тъга – ядене на  сирене фондю. Горещата телефонна линия „Ръка за помощ” е забелязала скок на обажданията от депресирани хора , заради студеното време и късите дни, и от организацията решили да съставят списък със съвети, стимулиращи доброто настроение. Тя препоръчва фондю, защото швейцарско сирене е особено богато на витамин B12 – който е свързан с повишаване на нивото на енергия и повдигане на настроението.

прочети повече ...

Електрически импулс лекува множествена склероза?

Ефектите от множествената склероза могат да бъдат неутрализирани чрез изпращане на електрически импулси в устата на пациента.

Езикът е пряко свързан с мозъчния ствол и учените вече проучват как стимулиране на мускула може да подобри състоянието на хора с множествена склероза. По време на един експеримент, импулси били приложени върху езиците на пациентите, и в течение от 14 седмици, тяхното равновесие се подобрило и те били в състояние да ходят по-лесно.

прочети повече ...

АРХИВ

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Ноември

Август

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии