Анкета

Бихте ли се доверили на алтернативната медицина?

Нов вид лекарство срещу СПИН

Пациенти, които са развили резистентност към съществуващите лекарства срещу СПИН, ще могат да приемат нов вид лекарство, което блокира ензим, необходим за реплицирането на ХИВ, предаде Би Би Си.

Лекарството е инхибитор на интеграза, нарича се Raltegravir и вече се продава във Великобритания.

То ще бъде изписвано на пациенти, които са спрели да се влияят от стандартните лекарства срещу болестта. Около 10% от 73 000 британци, болни от СПИН, имат в известна степен резистентност към поне едно лекарство, още преди да са започнали лечение.

Клинично изследване на Raltegravir е показало, че медикаментът е ефикасен при пациенти, които 10 години са приемали стандартни антиретровирусни медикаменти. Интеграза е един от три ензима, които ХИВ използва, за да се размножава.

Когато ензимът бъде блокиран, вирусът не може да се реплицира и по-трудно заразява други клетки. В резултат в кръвта се съдържа по-малко количество вирус. Д-р Марк Нелсън, директор на службите за борба с ХИВ в лондонските болници в Челси и Уестминстър, казва, че новото лекарство ще се използва като част от комбинирана терапия при малък брой пациенти.

Експертите използват комбинация от лекарства, с които спират ХИВ в различни етапи от навлизането му в имуннните клетки на организма.

назад ...

Най-сетне създадоха лек против плешивост

Плешивите мъже ще се радват да узнаят, че учените са открили начин за възстановяване на косата. То обаче включва изскубването на останалата им коса.

В поредица от интересни експерименти, американски изследователи са доказали, че когато  изскубват 200 косъма, до шест пъти повече порастват обратно. За да подейства този трик, всеки косъм трябва да бъде взет от един малък участък. Смята се, че ако достатъчно косми са насилствено премахнати от една област, това задейства сигнал, който подсказва на скалпа да компенсира чрез прорастването на още коса.

прочети повече ...

Деменцията може да се лекува с пейсмейкър в мозъка

Деменцията може скоро да се лекува с "мозъчен пейсмейкър" вкаран директно в черепа, според ново проучване.

Учените са показали, че използването на дълбока стимулация на мозъка - техника, която вече се използва за лечение на болестта на Паркинсон - може да стимулира паметта чрез образуването на нови мозъчни клетки. "Пейсмейкърът", снабден с електроди, се вмъква в мозъка чрез дупки, пробити в черепа.

прочети повече ...

АРХИВ

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Ноември

Август

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии