Анкета

Бихте ли се доверили на алтернативната медицина?

Нов вид лекарство срещу СПИН

Пациенти, които са развили резистентност към съществуващите лекарства срещу СПИН, ще могат да приемат нов вид лекарство, което блокира ензим, необходим за реплицирането на ХИВ, предаде Би Би Си.

Лекарството е инхибитор на интеграза, нарича се Raltegravir и вече се продава във Великобритания.

То ще бъде изписвано на пациенти, които са спрели да се влияят от стандартните лекарства срещу болестта. Около 10% от 73 000 британци, болни от СПИН, имат в известна степен резистентност към поне едно лекарство, още преди да са започнали лечение.

Клинично изследване на Raltegravir е показало, че медикаментът е ефикасен при пациенти, които 10 години са приемали стандартни антиретровирусни медикаменти. Интеграза е един от три ензима, които ХИВ използва, за да се размножава.

Когато ензимът бъде блокиран, вирусът не може да се реплицира и по-трудно заразява други клетки. В резултат в кръвта се съдържа по-малко количество вирус. Д-р Марк Нелсън, директор на службите за борба с ХИВ в лондонските болници в Челси и Уестминстър, казва, че новото лекарство ще се използва като част от комбинирана терапия при малък брой пациенти.

Експертите използват комбинация от лекарства, с които спират ХИВ в различни етапи от навлизането му в имуннните клетки на организма.

назад ...

Миниатюрен имплант ще измести нуждата от очила завинаги

Учените са разработили нова техника, която може да елиминира нуждата от очила за четене завинаги.

Операцията включва поставянето на малък имплант - известен като "Raindrop" (капка дъжд) - под роговицата, който решава проблеми със зрението, свързани с процеса на стареене.

Специалистите се надяват, че безболезнената процедура ще излекува състоянието, известно като пресбиопия, което намалява способността ни да се фокусираме върху близки обекти когато остареем. То е често срещано сред хората над 40-годишна възраст и е една от основните причини да ни се налага до ползваме очила за четене.

прочети повече ...

Създадено е революционно лечение на остеопороза

Малък имплант, който прави костите по-силни, може да революционизира лечението на остеопороза.

Експерименталното устройството работи като принуждава мускулите, които са прикрепени към отслабените кости, за да се свиват за кратко на всеки 30 секунди. Когато мускулите са многократно активирани по този начин, те изглежда стимулират растежа на нова костна тъкан в околността.

Когато учени от университета в Ливърпул тествали импланта върху плъхове, те установили, че след един месец има повишаване на костната плътност с до 30 процента. Устройството може да бъде на разположение за употреба на хората до най-малко две или три години.

прочети повече ...

АРХИВ

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Ноември

Август

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии