Анкета

Бихте ли се доверили на алтернативната медицина?

Лечение на артрозата

Лечението се състои в отбременяване на засегнатата става, като се отстраняват натоварващи ставата двигателни дейности. Прилагат се гимнастически упражнения за укрепване на околоставната мускулатура, физикални и закалителни процедури, както и обезболяващи и противовъзпалителни лекарства.

Прогнозата е благоприятна, особено при предприемане на ранно и ефективно лечение.

При напреднал болестен процес прогнозата става сериозна и неблагоприятна.

Профилактиката се състои в отстраняване на всички фактори, които предизвикват физическо пренатоварване на ставите, предпазване от травми, простуда и преохлаждане на ставите и околоставната мускулатура.

Заболяването "артроза"

Артрозата представлява деструктивно ставно заболяване със загуба на ставен хрущял и промени в съседната костна тъкан. Болестта е първична или вторична.

Първичната артроза се развива у предразположени към нея лица.

Вторична артроза се развива след възпалителни ставни заболявания или при вродени и придобити ставни малформации.

Допълнителните фактори за заболяване са затлъстяване, хормонални нарушения и механично натоварване на ставите /напр. у компресьори се развива артроза на лакътната става, у мозайкаджии - на колянната става, у миньори - на гръбначния стълб и раменната става/.

В хода на заболяването настъпва деструкция на ставния хрущял, като по него се образуват ерозии и пукнатини, достигащи в дълбочината на костта, която се уплътнява и се получават шипове. Синовиалната обвивка и ставната капсула също така се уплътняват.

Болестта протича със ставни болки при движение, които при покой намаляват. При артроза на краката болките са по-силни сутрин при раздвижване, след което преминават и привечер отново се появяват и усилват. С напредване на болестта се ограничават движенията в засегнатата става, тя се деформира, а околоставната мускулатура е с намален тонус.

Артрозата протича прогресивно. У някои болни /напр. у жени след климакс/ тя причинява инвалидност.

При по-голямо ставно натоварване или при травма допълнително се развива възпалителен процес и тогава ставните болки са постоянни, денонощни, ставата се подува, кожата върху нея е лъскава и оточна, движенията в ставата са силно ограничени или невъзможни.

назад ...

Миниатюрен имплант ще измести нуждата от очила завинаги

Учените са разработили нова техника, която може да елиминира нуждата от очила за четене завинаги.

Операцията включва поставянето на малък имплант - известен като "Raindrop" (капка дъжд) - под роговицата, който решава проблеми със зрението, свързани с процеса на стареене.

Специалистите се надяват, че безболезнената процедура ще излекува състоянието, известно като пресбиопия, което намалява способността ни да се фокусираме върху близки обекти когато остареем. То е често срещано сред хората над 40-годишна възраст и е една от основните причини да ни се налага до ползваме очила за четене.

прочети повече ...

Създадено е революционно лечение на остеопороза

Малък имплант, който прави костите по-силни, може да революционизира лечението на остеопороза.

Експерименталното устройството работи като принуждава мускулите, които са прикрепени към отслабените кости, за да се свиват за кратко на всеки 30 секунди. Когато мускулите са многократно активирани по този начин, те изглежда стимулират растежа на нова костна тъкан в околността.

Когато учени от университета в Ливърпул тествали импланта върху плъхове, те установили, че след един месец има повишаване на костната плътност с до 30 процента. Устройството може да бъде на разположение за употреба на хората до най-малко две или три години.

прочети повече ...

АРХИВ

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Ноември

Август

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии