Анкета

Бихте ли се доверили на алтернативната медицина?

Кампания "Моември" 2014 в Хил клиник

Лечение на артрозата

Лечението се състои в отбременяване на засегнатата става, като се отстраняват натоварващи ставата двигателни дейности. Прилагат се гимнастически упражнения за укрепване на околоставната мускулатура, физикални и закалителни процедури, както и обезболяващи и противовъзпалителни лекарства.

Прогнозата е благоприятна, особено при предприемане на ранно и ефективно лечение.

При напреднал болестен процес прогнозата става сериозна и неблагоприятна.

Профилактиката се състои в отстраняване на всички фактори, които предизвикват физическо пренатоварване на ставите, предпазване от травми, простуда и преохлаждане на ставите и околоставната мускулатура.

Заболяването "артроза"

Артрозата представлява деструктивно ставно заболяване със загуба на ставен хрущял и промени в съседната костна тъкан. Болестта е първична или вторична.

Първичната артроза се развива у предразположени към нея лица.

Вторична артроза се развива след възпалителни ставни заболявания или при вродени и придобити ставни малформации.

Допълнителните фактори за заболяване са затлъстяване, хормонални нарушения и механично натоварване на ставите /напр. у компресьори се развива артроза на лакътната става, у мозайкаджии - на колянната става, у миньори - на гръбначния стълб и раменната става/.

В хода на заболяването настъпва деструкция на ставния хрущял, като по него се образуват ерозии и пукнатини, достигащи в дълбочината на костта, която се уплътнява и се получават шипове. Синовиалната обвивка и ставната капсула също така се уплътняват.

Болестта протича със ставни болки при движение, които при покой намаляват. При артроза на краката болките са по-силни сутрин при раздвижване, след което преминават и привечер отново се появяват и усилват. С напредване на болестта се ограничават движенията в засегнатата става, тя се деформира, а околоставната мускулатура е с намален тонус.

Артрозата протича прогресивно. У някои болни /напр. у жени след климакс/ тя причинява инвалидност.

При по-голямо ставно натоварване или при травма допълнително се развива възпалителен процес и тогава ставните болки са постоянни, денонощни, ставата се подува, кожата върху нея е лъскава и оточна, движенията в ставата са силно ограничени или невъзможни.

назад ...

От хапчета за отслабване се пълнее?!

Това е мечтата на всеки – да пие таблетки, с които да отслабва, без да прави нищо друго.

Но погрешните вярвания за хапчетата за отслабване в действителност може да накарат хората да напълняват, предупреждава ново проучване.

Хората, които вземат хапчета за отслабване, ядат повече от всякога, защото попадат в капана на мисълта, че лекарствата ще им помогнат да отслабнат, докато те ядат каквото си искат.

прочети повече ...

Как плодовете помагат на сърдечно болните хора

Нивата на оцеляване след сърдечен удар или инсулт могат да бъдат увеличени значително след пробив на британски учени.

Прост химикал, намиращ се в ягодите и ябълките, може да намали увреждането на сърцето в резултат на удар.

Екип лекари и биолози от Университета в Кеймбридж, мислят, че ако веществото се инжектира след пристъп, то може да намали дългосрочното увреждане на жизнено важни органи. Пробивът, публикувана в списание Nature, идва след като екипът открил механизма, чрез който се увреждат органите след инфаркт или инсулт.

прочети повече ...

АРХИВ

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Ноември

Август

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии