Анкета

Бихте ли се доверили на алтернативната медицина?

Методи за лечение на панкреатит

Лечението на болните е консервативно. Те по спешност трябва да се настанят в интензивно болнично заведение. Назначават се глюкозни коктейли, съдържащи ензимни препарати, витамини, спазмолитици, аналгетици, анестетици, кардиотоници. При показание се прилагат широкоспектърни антибиотици. По строго показание и при настъпили тежки усложнения /некроза, абсцедиране и други/ се прибягва до оперативна намеса. Прогнозата на острия панкреатит е сериозна.

При бързо развитие настъпва огнищно самосмилане на жлезата от действието на освободени активизирани жлезни ензими. При несвоевременно и недостатъчно лечение прогнозата е абсолютно лоша. Профилактиката се състои в избягване и отстраняване на предразполагащи и причинни фактори, подходящ хранителен режим и ефективно лечение на наличната инфекция в съседни органи.

Остър панкреатит

Острото възпаление на панкреаса се причинява от разлини фактори: преяждане, травма, остро възпаление на жлъчните пътища. Предразполагащи болестни състояния са алкохолизъм, захарен диабет, затлъстяване, налична активна инфекция /пневмония, абсцес, флегмон, остър ентерит и колит и други/.

Най-често остър панкреатит се развива няколко часа след обилно хранене и злоупотреба с алкохол. Нерядко обаче причината оставa неизяснена. Появява се внезапна силна болка в горната част на корема, която се разпространява в лявата коремна област и назад към лявата плешка и лявата слабина. Болните повръщат неспирно без да получат облекчение. Кожата е покрита със студена пот, а артериалното налягане се понижава. За кратко време настъпва рязко влошаване на състоянието на болните.

назад ...

Метален имплант предотвратява страничните ефекти от химиотерапията

Поставянето на метален имплант на мястото, където има рак, може да намали страничните ефекти от химиотерапия.

Учени от Единбургския университет казват, че това може да направи лечението по-целенасочено и така да се избегнат странични ефекти като гадене, които се появяват, когато химиотерапията атакува здравите клетки, а не само раковите.

Екипът е открил, че може да промени химическия състав на често използваните лекарства за химиотерапия, така че те да се активират само когато са в контакт с метала паладий.

прочети повече ...

Капки за очи лекуват розацея

Нов гел, съдържащ съставка, използвана в капките за очи, може да се окаже решение за неприятното и често болезнено зачервяване на лицето.

Mirvaso ще бъде на разположение по лекарско предписание само за пациенти със заболяването на кожата розацея, която причинява постоянно зачервяване.

Гелът съдържа бримонидин - лекарство, използвано за лечение на глаукома. Новото му приложение е било открито случайно, когато пациенти с двете заболявания установили, че кожата около очите им станала по-светла, когато използват капките.

прочети повече ...

АРХИВ

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии