Анкета

Бихте ли се доверили на алтернативната медицина?

Срещу грипа - с естествени средства

При сериозното циркулиране на новия пандемичен грип се замисляме как можем да се предпазим от заболяване. Експертите препоръчват редица мерки, като една от тях е подсилване на организма.

Действително истина е, че когато организмът получава достатъчно ценни полезни вещества с храната, то обмяната на веществата му е в равновесие, от тук и имунната система е достатъчно силна, за да се справи с новия инфекциозен причинител.

Сега повече от всякога трябва да се стараете да спазвате хигиенните навици, да балансирате работа и сън, в никакъв случай да не изпадате в нервно-психично изтощение. Стресът и безсънието са забранени!

Откажете се от диетите и започнете да се храните рационално. В случай, че се страхувате от натрупване на килограми или имате проблеми с теглото, по-добре се консултирайте за хранителния режим със специалист по диетика, за да предотвратите дефицитни състояния, които в момента са крайно нежелателни.

Предлагаме ви няколко храни, с които е подходящо да борим грипа. Това не означава, че те могат да предотвратяват заразяването, а че са от полза за устойчивостта на организма. Така организмът ще бъде способен да впрегне активно собствения си ресурс и имунната система да подтисне разпространението и спре активността на вируса.

Млечни продукти
В млякото и млечните продукти се съдържа веществото лактоферин. Това е желязотранзитен гликопротеин, който по принцип се съдържа в отделяните от организма секрети като слюнка, сълзи, съдържа се и в майчината коластра. Лактоферинът участва в имунната защита на лигавиците на дихателната, храносмилателната, отделителната и половата система. Изследвания показват, че лактоферинът има свойството да стимулира отговор на имунната система при навлизането на вредни микроорганизми, включително вируси.

Кокосови орехи
Кокосовите орехи съдържат монолаурин. Това е вторична, производна на лауриновата, ненаситена мастна киселина. Кокосовите продукти, стърготини, парченца кокос и мляко, имат принос в унищожаването на бактерии и вируси. Това се дължи на свойството на монолаурина да разрушава обвивката на микроорганизмите. Същото вещество монолаурин се съдържа в майчината кърма, така че не прекъсвайте кърменето. Ценните вещества, съдържащи се единствено в кърмата, са необходими за здравето на бебето.

Продукти, богати на цинк
Такива продукти са морските дарове, боб, леща, зелен фасул, пълнозърнести продукти. Цинкът се съдържа в маята, закваските и по-голяма част от млечните произведения. Тиквените семки също са в тази група, така че не се отказвайте от удоволствието да ги консумирате редовно през грипния сезон.

Защо цинкът е от значение? Този микроелемент участва в строежа на всички клетки и във възстановяването на всички тъкани на тялото. Той е минерал, който осигурява функционирането на имунната система. Клинични проучвания сочат, че хората с дефицит на цинк са по-податливи на инфекции. Цинкът усилва и оптимизира имунната защита срещу срещу вирусни инфекции.

Много витамин С и биофлавоноиди
Витамин С има силни антиоксидантни и имуноукрепващи свойства. Подпомага имунитета срещу инфекции. Дефицитът на витамин С води до предразположеност към инфекции. Когато той постъпва в организма в достатъчно количество има по-големи шансове организмът да се пребори с вредните микроорганизми, с които се сблъсква постоянно, в това число и грипните вируси. Витамин С се усвоява 50 % по-добре като се взима в комбинация с биофлавоноиди.  Те имат имат свойството да подобряват абсорбирането и метаболизма на витамин С в организма. Биофлавоноидите са мощен антиоксидант.

Организмът се нуждае от високи нива биофлаваноиди за защита от инфекции. Имат и силни противовъзпалителни свойства. Богати на витамин С и биофлавоноиди са следните продукти: цитруси, водещо място по съдържание на витамин С има портокалът, но всички плодове от тази група са богати на витамина и биофлавоноиди, това се отнася за грейпфрутите, мандарините, кивито, ананасът и пр. По принцип в плодовете са богати на витамин С, а тези с ярки цветове и на биофлавоноиди. Богато на витамин С и особено на биофлавоноиди е гроздето. Полезен е сокът от този плод, както и виното от него. Същото се отнася и за зеленчуците. Титуляр по отношение на съдържанието на витамин С е чушката, а яркият й цвят сочи наличие на биофлавоноиди. Богати на тези полезни вещества са и листните зелени зеленчуци, в това число и спанакът, както и броколите, брюкселско зеле, карфиолът.

Биофлавоноиди могат да се осигурят и с патладжан. Имайки предвид сезона, сушените кайсии и сини сливи също са добър вариант, след като не могат да се осигурят пресни. Полезни са черният чай (Earl Gray) и чаят от шипка.

назад ...

Необичаен лек срещу депресия - будуване през нощта

Будуването в продължение на повече от 24 часа може да бъде най-бързото лечение за умерена до тежка депресия.

Изследвания показват, че шест от всеки десет пациенти могат да получат облекчаване на симптомите в рамките на един ден от това лечение, в сравнение с ефекта от антидепресантите, който може да отнеме шест до осем седмици.

Липсата на сън се смята, че стимулира серотонина в мозъка – същото вещество, върху което антидепресантите действат.

прочети повече ...

Възможно е човек да е „твърде хубав”, за да боледува

Привлекателните хора е по-малко вероятно да имат шум в ушите, астма, диабет и високо кръвно налягане, според ново изследване.

Колкото по-физически привлекателни са мъжете и жените, толкова по-малко вероятно е да страдат от широк спектър от здравословни проблеми като висок холестерол и депресия.

Те също така се чувстват по-здрави, взимат си болнични по-рядко и са диагностицирани с по-малко физически и психични заболявания по време на техния живот.

прочети повече ...

АРХИВ

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Февуари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии