Анкета

Бихте ли се доверили на алтернативната медицина?

Какво представлява лечебното ДАО

Лечебното Дао е система, която ти позволява да окажеш помощ на себе си и те предпазва от редица заболявания и от стреса, като оказва благотворно влияние върху всички аспекти на твоя живот.

Ключовото й понятие е развиването на жизнената енергия (Ци) с помощта на лесни за изпълнение техники и физически упражнения.

След това жизнената енер­гия циркулира по акупунктурните меридиани на тялото и като резултат води до подобряване на здравето, жизнеността, уравновесяване на емоциите и повишаване на творческите и духовните способности.

Практическата система е достъпна за всеки. Лечебното Дао е съвременен израз на вековните даоски практики. Много от тези техники преди са били известни на ограничен кръг даоси и на избраните от тях ученици.

Въпреки че е духовна по своята същност, системата на Лечебното Дао не е религия. Съвмес­тима е с всички религии. В нея няма ритуали, които трябва да се изпълняват, нито гуру, на който да се предаваш. Учителят и майсторът са уважавани, но не са обожествявани.

Цялата система се състои от три нива:
Ниво I се занимава с лечебната енергия, укрепването и успокояването на тялото;
Ниво II се занимава с преобразуването на отрицателните емоции в силна, положителна енергия;
Ниво III се концентрира върху творческите и духовни практики.

Всички нива включват както умствени (медитативни) практики, така и физически упражнения такива, като Тай Дзи, Багуа и Ци Гун на Желязната ризница. Даосизмът е на възраст от около 5000 до 8000 години и е в основата на китайската философия и медицина. Освен това е майката на акупунктурата и е вдъхновил съвременните, ориентирани към тялото, терапии, например акупресурата. Дао се определя като "природния закон" или "природния ред", "непрекъснато променящия се цикъл на сезоните", "изкуство", "метод", "сила" и "път".

Според даоския възглед, хармонията и равновесието са съществени за здравето. Тялото се разглежда като едно цяло, поради това, увреждането на един орган, жлеза или система, отслабва цялото тяло. Освен това тялото се саморегулира и само ще възстанови своето равновесие, ако му бъде дадена възможност.

Болестите са резултат от блокирането на енергията. Твърде голямото или твърде малкото количество енергия в някоя част на тялото води до заболяване на тази част и натоварване на цялото тяло. Лечебното Дао ни учи как да коригираме този дисбаланс чрез събуждането на Ци или жиз­нената енергия и насочването й към засегнатите области.

Даоската система свързва всеки орган към един от петте елемента в природата: метал, вода, дърво, огън или земя. Освен това ги свързва със сезоните на годината, с различен цвят и някакво качество в природата (напр. мокро, сухо, вет­ровито и т. н.). Тази връзка често описва характеристиките на съответния орган. Например, сърцето е свързано с лятото, огъня и червения цвят; здравото сърце се асоциира с възбуда­та и топлината. Сезонът на даден орган е този, през който той доминира и работи най-интензивно.

Тялото, умът и духът в даоската система са свързани. Затова, според китайската медицина, отрицателните емоции, като например гневът, страхът и жестокостта или излишъкът на положителни емоции, като например прекалената радост или вълнение, могат да увредят органите и да предизвикат тяхното заболяване.

Вътрешната усмивка и Шестте лечеб­ни звука помагат за уравновесяване на емоциите, както и за подобряване на здравето.

назад ...

От акупунктура в ушите се слабее?

Има надежда, дори ако след коледните празници натрупате килограми – решението е акупунктура на ухото, твърдят изследователи.

Те открили, че процедурата помогнала на хората с наднормено тегло да свалят килограми, особено около корема, за осем седмици. Лечението, при което се вкарват игли на дълбочина два милиметра на пет точки около ушната мида, е особено ефективно за справяне с мазнините около талията. Но дори и поставянето на една единствена игла в мястото, наречено „точката на глада”, донесло резултати, казаха те.

прочети повече ...

Акупунктурата лекува депресия

Акупунктурата може да помогне за излизането от депресия, показват изследвания.

Британско изследване установи, че хората, които са си правили акупунктура докато взимат антидепресанти, се подобряват още след три месеца, в сравнение с хората, които просто взимат лекарства.

Те също така имали същото подобрение, както хората, които са посещавали психотерапия заедно с нормалното им лечение.

прочети повече ...

АРХИВ

Търси в статии